Reacties
12 reacties op “Reacties”
-
Ha Dreas, prima initiatief! Ik mis het totaal van bij jou gemelde metingen. Of kijk ik niet goed?
groet
-
Dank voor je bericht! Het zijn er op dit moment 162, dat wordt inderdaad niet live weergegeven.
-
-
Hoi Dreas,
Vraagje, ik heb tijdje geleden de waarden ingevoerd van onze testresultaten(Sportlaan Driebergen-Rijsenburg). Deze zie ik nog niet terug op het kaartje. Is de aanmelding wel goed terecht gekomen? Groet Gerri-
Hoi! Ik verwerk de meeste aanmeldingen binnen een uur, dus dan is er misschien iets misgegaan. Als je een email kunt sturen kijk ik het na! [email protected]
-
-
Goedendag! Zou het mogelijk zijn om de data als een tabel te exporteren via een knop of iets dergelijks? Ik denk dat hier wel interessante grafieken uit zouden kunnen komen en andere data analyse (zoeken op trefwoorden qua wat voor water, wat voor voer gekoppeld aan welke waarden, etc.)
-
Dank voor je bericht! Ik kan inderdaad analyses uitvoeren op de data. Ook kan ik externe bronnen koppelen aan de geografische locaties (zoals grondsoort). Daar is vooralsnog helaas geen statistisch significante nieuwe informatie uit voortgekomen. Vanuit de overheid vind er officieel onderzoek plaats, ik heb begrepen dat daar mogelijk binnen een paar weken een nieuw rapport van verschijnt.
-
-
Beste initiatiefnemer, dank daarvoor. Ik vraag me af of de leeftijd van de kippen uitmaakt. Het lijkt erop dat het stoffen zijn die accumuleren. Misschien zou dat ook inzicht geven, misschien dat kippen die eieren onder de norm leggen dat over een aantal jaar niet meer doen.
-
Dank voor de reactie! Ik heb de gemiddelde leeftijd nu als optioneel veld toegevoegd aan het aanmeld formulier. Mocht je het formulier al hebben ingevuld email me gerust en dan pas ik de melding aan.
-
-
Super!
Wat ook nog interessant is om aan toe te voegen en wat veel inzicht kan geven (extra kaart of extra ballonnetje): hebben mensen naast de eieren ook andere zaken laten testen zoals water (regenwater/slootwater/bronwater), grond / compost / regenwormen / voer /vlees / groente (welke?) / gras / schelpengrit?
Dit ook om richting te geven in waar je het in moet zoeken, zodat niet iedereen een fortuin kwijt is om alles te testen.Wij hebben inmiddels zelf 2 soorten voer en schelpengrit aanvullend laten testen na het vinden van vooral verhoogde Pfos waardes (10x) in onze eieren. Hier werden geen waardes in gevonden wat verklarend is voor de hoge waardes gevonden in de eieren (helaas).
Zullen onze data aan de kaart toevoegen zodra het kan.
-
Dat zou zeker interessant zijn! Vooralsnog lijken alleen eieren een wisselend test beeld te geven, vandaar de kaart. Zodra naast bodemkwaliteit een andere mogelijke oorzaak wordt ontdekt die locatie gebonden is zal ik dat zeker aan de kaart toevoegen.
Heel fijn als mensen hier delen welke andere testen positief/negatief waren. Als er meer meldingen zijn zal ik die verzamelen en in een lijstje toevoegen onder de kaart.
-
-
Beste initiatiefnemer opzet pfas-ei-kaart,
Hartelijk dank voor opzet van de kaart, hopelijk wordt het flink ingevuld.
Het zou mogelijk nog veel informatie geven als er wordt vermeld hoeveel kippen er tot hoeveel m2 onoverdekte buitenruimte toegang hebben. Dit om de theorie te toetsen dat de grote onderlinge verschillen per locatie (soms zelfs tussen buren) niet een afgeleide zijn van de hoeveelheid pfas in de grond, maar van de hoeveelheid beschikbaar scharreloppervlak van de kip. Immers: als er 10 kippen op 20 m2 lopen, dan wordt het een grote zandbak met weinig groen, insecten en regenwormen. Als 10 kippen op 3000m2 lopen, dan hebben ze toegang tot veel meer biomassa met daarin mogelijk pfas.
Het zou kunnen zijn dat er een sluier van pfas over heel Nederland ligt en dat de verschillen per locatie nu vooral bepaald wordt hoe de kippen gehouden worden. Dit zou ook kunnen verklaren waarom in eieren afkomstig van commerciele partijen geen verhoogde pfas waardes worden gevonden.-
Dank voor de feedback! Ik heb de suggesties toegevoegd aan het aanmeld formulier.
-
Geef een reactie