Reacties

6 reacties op “Reacties”

 1. Miriam Van Lieshout avatar
  Miriam Van Lieshout

  Beste initiatiefnemer, dank daarvoor. Ik vraag me af of de leeftijd van de kippen uitmaakt. Het lijkt erop dat het stoffen zijn die accumuleren. Misschien zou dat ook inzicht geven, misschien dat kippen die eieren onder de norm leggen dat over een aantal jaar niet meer doen.

  1. dreas avatar

   Dank voor de reactie! Ik heb de gemiddelde leeftijd nu als optioneel veld toegevoegd aan het aanmeld formulier. Mocht je het formulier al hebben ingevuld email me gerust en dan pas ik de melding aan.

 2. Brigitte avatar
  Brigitte

  Super!

  Wat ook nog interessant is om aan toe te voegen en wat veel inzicht kan geven (extra kaart of extra ballonnetje): hebben mensen naast de eieren ook andere zaken laten testen zoals water (regenwater/slootwater/bronwater), grond / compost / regenwormen / voer /vlees / groente (welke?) / gras / schelpengrit?
  Dit ook om richting te geven in waar je het in moet zoeken, zodat niet iedereen een fortuin kwijt is om alles te testen.

  Wij hebben inmiddels zelf 2 soorten voer en schelpengrit aanvullend laten testen na het vinden van vooral verhoogde Pfos waardes (10x) in onze eieren. Hier werden geen waardes in gevonden wat verklarend is voor de hoge waardes gevonden in de eieren (helaas).

  Zullen onze data aan de kaart toevoegen zodra het kan.

  1. dreas avatar

   Dat zou zeker interessant zijn! Vooralsnog lijken alleen eieren een wisselend test beeld te geven, vandaar de kaart. Zodra naast bodemkwaliteit een andere mogelijke oorzaak wordt ontdekt die locatie gebonden is zal ik dat zeker aan de kaart toevoegen.

   Heel fijn als mensen hier delen welke andere testen positief/negatief waren. Als er meer meldingen zijn zal ik die verzamelen en in een lijstje toevoegen onder de kaart.

 3. Brigitte avatar
  Brigitte

  Beste initiatiefnemer opzet pfas-ei-kaart,
  Hartelijk dank voor opzet van de kaart, hopelijk wordt het flink ingevuld.
  Het zou mogelijk nog veel informatie geven als er wordt vermeld hoeveel kippen er tot hoeveel m2 onoverdekte buitenruimte toegang hebben. Dit om de theorie te toetsen dat de grote onderlinge verschillen per locatie (soms zelfs tussen buren) niet een afgeleide zijn van de hoeveelheid pfas in de grond, maar van de hoeveelheid beschikbaar scharreloppervlak van de kip. Immers: als er 10 kippen op 20 m2 lopen, dan wordt het een grote zandbak met weinig groen, insecten en regenwormen. Als 10 kippen op 3000m2 lopen, dan hebben ze toegang tot veel meer biomassa met daarin mogelijk pfas.
  Het zou kunnen zijn dat er een sluier van pfas over heel Nederland ligt en dat de verschillen per locatie nu vooral bepaald wordt hoe de kippen gehouden worden. Dit zou ook kunnen verklaren waarom in eieren afkomstig van commerciele partijen geen verhoogde pfas waardes worden gevonden.

  1. dreas avatar

   Dank voor de feedback! Ik heb de suggesties toegevoegd aan het aanmeld formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *